Anuntul Vanatorului
Cum pastram arma de vanatoare Imprimare Email
Miercuri, 27 Noiembrie 2013 09:46

Conditiile pastrarii si asigurarii securitatii armelor letale si a munitiilor

Extras din Legea 295/2004 privind regimul armelor si munitiilor(1) Titularul dreptului de detinere este obligat sa pastreze armele si munitiile letale la domiciliul sau la resedinta mentionata in permisul de arma, in dulapuri sau casete metalice (fixate in perete) special amenajate, omologate de Autoritatea Nationala pentru Omologarea Armelor si Munitiilor, care sunt asigurate cu cel putin doua sisteme de inchidere independente, cu cheie sau cifru, astfel incat sa nu permita accesul persoanelor neautorizate.

(2) Dulapurile sau, dupa caz, casetele prevazute la alin. (1) trebuie sa fie prevazute cu compartimente diferite care sa fie asigurate fiecare cu cate un sistem de inchidere, pentru pastrarea munitiei separat de arme, a inchizatoarelor apartinand carabinelor si, dupa caz, a piesei a treia la arme letale lungi cu tevi basculante. Armele letale lungi cu sistem de functionare semiautomat se pastreaza numai asigurate cu dispozitiv special, omologat in conditiile legii, destinat pentru blocarea tragaciului.

(3) in cazul unui numar mai mare de 15 arme letale, detinatorul are obligatia de a asigura la adresa prevazuta in permis o incapere special amenajata pentru depozitare, in conditiile prevazute la alin. (1) si (2), dotata cu sisteme electronice de alarmare, avizate de organele de politie si conectate la dispeceratele de alarmare si interventie specializate.

Munitia destinata armelor letale se pastreaza numai in dulapuri, in casete sau, dupa caz, in compartimente separate fata de cele in care se pastreaza armele pentru care este destinata, cu urmatoarele exceptii:

a) in cazul armelor de aparare si paza, poate fi pastrata impreuna cu acestea o cantitate de cel mult 12 cartuse destinate unei singure arme;
b) in cazul armelor de vanatoare sau de tir pentru care titularul are drept de port si folosire, precum si in cazul armelor de colectie, poate fi pastrata impreuna cu o singura arma dintre acestea o cantitate de cel mult 10 cartuse cu proiectil si 50 de cartuse fara proiectil.

Mai pe scurt, inchizatorul carabinei trebuie pastrat separat de carabina, pentru armele basculante piesa a 3-a separat de arma, iar in cazul semiautomatelor sistem blocare tragaci sau sistem de blocare ptr camera cartusului

ceeea ce nu stiu este cum se procedaza in cazul armelor unde ulucul ramane pe tevi, tip ZH sau Browning B25

Ultima actualizare în Miercuri, 27 Noiembrie 2013 10:22
 
 
Avize psihologice | Permise arma | www.eusuntoktuestiok.ro