Anuntul Vanatorului
Secretul cascavelei de Valea Doftanei Imprimare Email
Luni, 14 Iulie 2014 22:45

        Branzele noastre sunt multe la numar: cascaval afumat de Bradet, cas afumat, urda, branza de burduf, branza la cosulet de Campulung, Homorod, branza de Braila, Nasal, branza zburata, branza proaspata, branzeturi dobrogene si ar mai fi de povestit si de pus lapte la inchegat.


Fiecare zona are cate un produs lactat al ei facut cu pricepere.
      Pe Valea Doftanei domneste cascaveaua, un cas nefermentat, foarte putin sarat, afumat, produs specific acestei regiuni, care are si festival care sa-i poarte faima. Doftanenii deconspira secretul cascavelei si spun ca nu este nici branza, nici cascaval, dar ca reuseste sa pastreze esenta florilor de camp si gustul amar al catinei, planta de leac celebra cultivata pe Valea Doftanei.
       Din laptele de vaca se face un cas dulceag care se lasa la dospit, la scurs pe gratar de lemn. Se taie marunt, se pune in apa fiarta si in cateva ore se asaza in tipar special. Cand se raceste se scalda in saramura timp de o zi dupa care ii vine vremea de pus la afumat, ca sa capete culoarea specifica maroniu pal.

 

        Cascaveaua este potrivita la inceput de masa, cu legume, ceapa, tuica sau pentru desert, asortata cu fructe si un vin mai dulce. In unele case cascaveaua se mai pune la marinat in ulei cu mirodenii, usturoi, ceapa rosie si masline. E delicioasa cu paine prajita, ardei si rosii.
Cascaveaua este fabricata de sute de ani pe Valea Doftanei. Nici una dintre cascavele nu seamana la gust cu alta, diferentiindu-se dupa grasime, sare, afumat, laptele din care e facut (vaca, oaie sau combinat). Toate varietatile de cascavea sunt delicioase.

       Sarbatoarea Cascavelei are in fiecre an la inceputul lunii  septembrie pe stadionul comunei Valea Doftanei si e o petrecere cu tot tacamul: mese incarcate cu cascavea, telemea, urda, branza, bulz, gratare cu pastrama de oaie. Pe langa mirosuri ametitoare si lautari, cascaveaua e serbata cu concursul profesional al drujbistilor, al producatorilor de branzeturi si topul celor mai frumoase vacute, ca doar ele sunt cele care si-au adus un aport considerabil la conceperea branzeturilor. Acest concurs de frumusete bovina este de departe atractia festivalului, asa ca daca va doriti pe langa festine, muzica si cascavea, ceva special, mergeti la un fototur in Valea Dooftanei. Aveti privelisti pentru multi mega de imagini frumoase.

      Valea Doftanei fiind o zona mai vaduvita in ceea ce priveste promovarea, pastreaza o frumusete salbatica si are coclauri peste care sunt stapane doar turmele de oi. Intreaga zona este indicata pentru odihna tihnita, refacere, relaxare, cateva zile de liniste. Toate pensiunile ofera cate un lucru inedit: fie este vorba despre tratamente naturiste cu sucuri de catina, morcov, patrunjel, papadie si orz, ciorba de ciuperci, trasee la stane, vanatoare de ciuperci cu ghizi, plimbari cu cai, asistarea la sarbatori traditionale, participarea la treburi gospodaresti sau prepararea bucatelor traditionale. Cascaveaua va fi nelipsita de la mese si va face pofta de viata. Daca nu sunteti amator de branza, gasiti o pastrama nemaipomenita facuta cu cateva ingredinete secrete, pe langa usturoi, cimbru, sare si vin rosu.

 
 
Avize psihologice | Permise arma | www.eusuntoktuestiok.ro